Μικρές, αποκλίνουσες σκέψεις

Σ’αυτό το βιβλίο βρίσκονται μαζεμένα κείμενα που έγραψα την περίοδο 2006-2013. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Οι Μικρές, αποκλίνουσες σκέψεις είναι απλά η πραγματοποίηση μιας παλιάς επιθυμίας μου, να συνυπάρξουν όλα κάτω από την κοινή στέγη μιας έκδοσης.“…Έχω στο μυαλό μου ένα φίλτρο, όπως όλοι οι άνθρωποι, που καθαρίζει τις σκέψεις μου από διάφορες αχρείαστες πληροφορίες. Εκατοντάδες μικρές, ανοησίες, θα έλεγε κανείς, που φτάνουν, για κάποιο λόγο, βαθιά μέσα στους κρυστάλλους του μυαλού, και δεν μπορούν πλέον να περάσουν στις χωματερές της σκέψης.
Παραμένουν λοιπόν σένα δωμάτιο καραντίνας και κατακάθονται στον πάτο σαν ίζημα. Πολλές φορές περνώ αρκετή ώρα ψάχνοντας ανάμεσα στις άχρηστες αναμνήσεις μου και το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό. Ολόκληρα βουνά από σκουπίδια μνήμης που σχηματίζουν το είναι μου, από την άλλη πλευρά. Μάταια προσπαθώ να καταλάβω το λόγο που το μυαλό μου ξεγελάστηκε και επέτρεψε σ’ αυτές τις μικρές πληροφορίες να περάσουν στα επίσημα σαλόνια του συνειδητού…”

Αποσπάσματα από τη Σελίδα των Μικρών, αποκλίνουσων σκέψεων στο FB

5 years ago

Αυτό το “...οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους ” δεν το χώνεψα ποτέ μου. Ποια ενοχή εκχώρησε τέτοιο δικαίωμα; ... See more

« 1 of 50 »

 

 

 

 


Αναγνωστήριο Κυπριακών Εκδόσεων – τι έγραψε η Avant-garde για τις Μικρές, αποκλίνουσες σκέψεις

05 Αυγούστου 2014

Η άρτι αφιχθείσα εξ Αθηνών bookondemand έκδοση του Βασιλειάδη συγκλίνει αποκλίνοντας. Συγκλίνει με τις τάσεις και τις αντιστάσεις του σύγχρονου λογοτεχνικού κυπριακού σκηνικού, αποκλίνοντας παράλληλα και δημιουργικά από λογοτεχνικά, κοινωνικά, πολιτικά και πάσης φύσεως (κυπριακά) στερεότυπα. Πρόκειται για «ένα βιβλίο χωρίς αρχή και τέλος, ένα βιβλίο που μπορείς να το ανοίξεις τυχαία σε μια σελίδα, να διαβάσεις μια πρόταση, να το κλείσεις και να συνεχίσεις, ένα βιβλίο που πάει παντού μαζί σου, κάτι σαν “σκέψεις τσέπης”», όπως το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του, απαλλάσσοντάς το πόνημά του από οποιαδήποτε (άλλοτε επιβεβλημένη, σήμερα ξεπερασμένη) ανάγκη λογοτεχνικής κατηγοριοποίησης.

Το περιεχόμενο και η ουσία της έκδοσης του Βασιλειάδη συνοψίζονται στο αυτοαναφορικό Μικρές αποκλίνουσες αναμνήσεις: «Έχω στο μυαλό μου ένα φίλτρο, όπως όλοι οι άνθρωποι, που καθαρίζει τις σκέψεις μου από διάφορες αχρείαστες πληροφορίες. Εκατοντάδες μικρές ανοησίες, θα έλεγε κανείς, που φτάνουν για κάποιο λόγο βαθιά μέσα στους κρυστάλλους του μυαλού, και δεν μπορούν πλέον να περάσουν στις χωματερές της σκέψης. Παραμένουν λοιπόν σένα δωμάτιο καραντίνας και κατακάθονται στον πάτο σαν ίζημα. Πολλές φορές περνώ αρκετή ώρα ψάχνοντας ανάμεσα στις άχρηστες αναμνήσεις μου και το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό. Ολόκληρα βουνά από σκουπίδια μνήμης που σχηματίζουν το είναι μου, από την άλλη πλευρά. Μάταια προσπαθώ να καταλάβω το λόγο που το μυαλό μου ξεγελάστηκε και επέτρεψε σ’ αυτές τις μικρές πληροφορίες να περάσουν στα επίσημα σαλόνια του συνειδητού. […]».

Όλες αυτές οι «αχρείαστες πληροφορίες», «ολόκληρα βουνά από σκουπίδια μνήμης», που συνθέτουν την πρώτη απόπειρα έκδοσης του Βασιλειάδη ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε πολλές και διαφορετικές προσωπικές, νοητές, υποσυνείδητες/συνειδητές περιπλανήσεις, φανερά εμπνευσμένες από σύγχρονα κι αλλοτινά φαντάσματα, όπως αυτοαναφορικά και πάλι δηλώνεται στο Βαριέμαι…: «[…] Όμως κάθε βράδυ τρέχω τη ζωή μου από την αρχή φροντίζοντας να μην ξεχάσω τίποτα. Προσθέτω τα πρόσφατα, συγυρίζω τα παλιά. […] Σέρνω μαζί μου κι άλλους. Ή καλύτερα, τα φαντάσματα άλλων. Συγγραφείς, μουσικοί, ζωγράφοι, σκηνοθέτες και γλύπτες. Στιγμές, τόπους κι αρώματα. Λέξεις που γίνανε σκέψεις και το ανάποδο, γεύσεις, υφές και βλέμματα. Ένας θίασος μπουλούκι από αποσπάσματα μιας κατακερματισμένης ζωής, ιδωμένης μέσα από ένα σπασμένο καλειδοσκόπιο που κάποιος μου έδωσε για κουδουνίστρα. […]».

 

Ανάμεσα στις “σκέψεις” του Βασιλειάδη κυρίαρχο είναι και το στοιχείο της πολιτικής και κοινωνικής κυπριακής (στυγνής) επικαιρότητας, όπως διακρίνεται και στο απόσπασμα του Είμαι εσείς: «[…] Είμαι ένα επαναπροσεγγιστικό αδιέξοδο που θα επανέλθω. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το τραπέζι. Διαπραγματεύομαι την καθημερινή μου ευτυχία και καταλήγω συνέχεια σε οδυνηρούς συμβιβασμούς. Ντύνομαι κόκκινη γραμμή τα καρναβάλια. Χαμογελώ, αγκαλιάζομαι, πανηγυρίζω! Αναπολώ τα παλιά και δηλώνω αισιόδοξος. […]».

Πέρα από την ουσία και το περιεχόμενό τους, οι “σκέψεις” του Βασιλειάδη ξεχωρίζουν και για άλλη μία πρωτοτυπία. Κάθε “σκέψη” συνοδεύεται από έναν κώδικα QR, η σάρωση του οποίου οδηγεί τον αναγνώστη σε χαρακτηριστικές προτάσεις των “σκέψεων”, ρητά, μουσική και εικόνες, σε «επιπλέον, αλλά όχι αναπόσπαστες τεχνολογικές προεκτάσεις του κειμένου», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει.

Είναι πολλά που θα μπορούσα να προσθέσω για τις πολυεπίπεδες, πολύσημες και διαφορετικών ταυτοτήτων Μικρές, αποκλίνουσες σκέψεις του Βασιλειάδη, αλλά για κλείσιμο αρκούμαι σε άλλο ένα δικό του (και αγαπημένο μου) απόσπασμα από το Παρίσι: «[…] Η τεράστια ατσάλινη βελόνα, ήταν καρφωμένη στο κέντρο της πόλης. Με τις ρίζες της βαθιά χωμένες στο παριζιάνικο υπέδαφος. Έπιανε λες τις δονήσεις του κόσμου, και τις έστελνε πέρα στην έναστρη νύχτα. Γιατί η πόλη του φωτός, είχε και αυτή τις σκιές της. Οι ανολοκλήρωτοι έρωτες, οι λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ, οι τροχιές που τελευταία στιγμή δεν συναντήθηκαν, έστελναν τα αόρατα σήματά τους υπόγεια στο σύστημα των τελλουριακών ρευμάτων, που με τη σειρά τους, τα οδηγούσαν στην καρδιά του ατσάλινου αισθητήρα. Κι εκείνος, μέσα από τόνους σίδερο, τα εκτίνασσε στον ουρανό. Στον κόσμο, στο σύμπαν. Η πελώρια κεραία υψωνόταν, από τον ομφαλό της γης ως τα γκρίζα σύννεφα, και μπορούσε να δει τα πάντα. Σαν τα πρώτα ρωμανικά καμπαναριά, γινόταν το μάτι του Θεού που βλέπει και ξέρει. Κι αυτός, προσκυνητής στα πόδια του που καθώς νύχτωνε τον έβλεπε να ανάβει αργά τα φώτα του. Μια ομάδα τουριστών πέρασε από δίπλα, κι εκείνος άκουσε την ξεναγό να λέει: “…συνάντηση εδώ σε μια ώρα. Κάτω από τον πύργο του Άιφελ!” Χαμογέλασε. Είχε σχεδόν ξεχάσει πως ο κόσμος τον γνώριζε μ’ αυτό το όνομα, και πως τον έβλεπε απλά ως αξιοθέατο.».
*Το περιορισμένης έκδοσης βιβλίο του Βασιλειάδη διατίθεται σε έντυπη μορφή στο βιβλιοπωλείο “Rivergate”, στη σχολή ζωγραφικής “Εν Λευκώ”, στο Συνεμά Ξάνθης 3 και στο Hook Recording Art Studio και σε ηλεκτρονική μορφή στα www.myebooks.gr καιwww.cosmotebooks.gr.
κλειώ η στήλη-στρια

 


Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου στο “Συνεμά Ξάνθης 3”